Bylinky, rostliny

29. března 2009 v 17:53 |  Zdraví
ALOE VERA - rostlina z řádu liliokvětých, která je po tisíciletí známa svými léčivými účinky. Jako kosmetický prostředek si ji cenili staří Egypťané, protože vyhlazuje pokožku, dodává vlhkost a podporuje buněčnou obnovu. Ke kosmetickým účelům užívaný extrakt z Aloe vera, je bohatý i na aminokyseliny a vitamíny, získává se ze světlého rosolu, který zbude uvnitř listu po odstranění zelené slupky.

JOJOBOVÝ OLEJ - získává se lisováním této rostliny, rostoucích na pouštích amerického jihozápadu. Zdejší indiánští obyvatelé ho odedávna používali k hojení ran i na vlasy. Jojobový olej, což vlastně není žádný olej, nýbrž tekutý vosk, obsahuje více vitamínů: vitamíny skupiny F posilují ochrannou funkci kůže a její obranyschopnost, vitamín A podporuje přirozené funkce kůže, vitamín E má příznivý vliv na buněčnou obnovu a zpomaluje stárnutí kůže. Jojobový olej zvláčňuje pokožku, aniž by na ní zanechával mastný film jako skutečné oleje.

KAKAOVÉ MÁSLO - získává se z kakaových bobů, které se nejprve properou, oloupou, rozemelou a pak lisují. Hlavní uplatnění nachází při výrobě čokolády a jiných sladkostí, dříve se používalo i k výrobě čípků. V kosmetice slouží jako látka, která dává konzistenci rtěnkám a krémům.

KOLAGEN - tato bílkovina je v těle zastoupena nejvíce, především naše kůže je bohatá na kolagen. Jako všechny bílkoviny je i kolagen tvořen aminokyselinovými molekulami, které jsou seřazeny do dlouhých šroubovitých řetězců. Molekuly kolagenu jsou velké a proto se o jejich kosmetický účinek stále vedou spory, neboť není jasné, zda vůbec mohou proniknout do kůže. Prokázaný je však jejich účinek na vyhlazení povrchu kůže, vzhledem k tomu se kolagen přidává do velkého množství kosmetických přípravků.

OLEJ Z PŠENIČNÝCH KLÍČKŮ - tento olej se získává lisováním pšeničných zrn za studena. Obsahuje vitamín E a nenasycené mastné kyseliny. V kosmetice nachází použití jako součást kvalitních tělových krému, mlék a olejů.

PROTEINY - neboli bílkoviny, jsou nositeli veškerých životních funkcí. Tvoří je aminokyseliny spojené do řetězců, jež mohou být velmi dlouhé a proto v čiré formě nepoužitelné pro kosmetické účely, protože dlouhé aminokyselinové řetězce nemohou proniknout do kůže. Štěpením vazeb vodou (hydrolýza) vznikají látky, které jsou rozpustné ve vodě a použitelné v kosmetice. Zlepšují snášenlivost pokožky vůči jiným látkám a snadno pronikají do kůže, kde příznivě ovlivňují buněčný metabolismus a tak přispívají ke zlepšení kvality kůže. Proteiny mají schopnost vázat vlhkost v kůži i ve vlasech. Protože vlasy se díky jim lépe rozčesávají, přidávají se do přípravků určených k péči o vlasy.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama